>
You need Flash Player 8 or newer to listen to this
clip.
|
AUDIO. Pianistul Ștefan Doniga, invitat în direct la Perpetuum mobile
Nu cred că pot fi acuzat de senzaționalism dacă spun că în lumea muzicii clasice rareori ne este dat să avem parte de un record mondial. Astfel, faptul că pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa au susținut un turneu internațional care a ajuns pe 7 continente și în Antarctica în mai puțin de 100 de zile este demn de menționat.
În direct, prin telefon, vom discuta cu pianistul Ștefan Doniga. Domnule Doniga, bună seara!
Bună seara, la București și bună dimineața din Punta Arenas, căci vă salut de pe partea cealaltă a Pământului!
Bună dimineața, atunci! Aș vrea să știu în primul rând, domnule Doniga, de unde vine o astfel de idee și, poate mai important, cum convingeți oamenii din jur că ea poate fi pusă în practică?
Ideea vine din dorința de a promova la cel mai înalt nivel muzica românească. Pentru că tot ceea ce am făcut noi, tot acest turneu în jurul lumii - pe 7 continente în mai puțin de 100 de zile - a fost cu muzică românească. Ne-am gândit că atingând astfel de borne, exact cum ați spus dumneavoastră, cu ghilimelele bune de „senzaționalism”, de extraordinar, putem să aducem în atenția cât mai multor oameni valoarea muzicii românești. Putem să le spunem că și cu muzică clasică românească poți să fii primul din lume.
Așa ne-a venit această idee, iar cât de greu este de făcut acest lucru... nu știu! Depinde cât de determinat ești să îți urmezi visurile. Pentru că faptul că am pus piciorul pe teritoriul antarctic, a însemnat pentru noi „Niciodată să nu te oprești să visezi!”.
Sunteți primii muzicieni români care concertează într-un astfel de mediu. Cum a fost această experiență?
A fost un vis. A fost aproape incredibil. Încă stăm și ne gândim dacă nu am visat, dacă a fost cu adevărat. Este primul eveniment profesionist de muzică clasică care se întâmplă în Antarctica și al doilea concert, al doilea eveniment cultural ca mărime din întreaga istorie. Înaintea noastră au mai cântat doar rockerii de la trupa Metallica, în 2013, și au avut cam 120 de spectatori. Noi am avut aproape 70 de spectatori acum o zi și jumătate, la Stația „Escudero”, stația care ține de Chile din teritoriul antarctic. Așadar, a fost o premieră pentru lumea muzicală internațională.
Să recapitulăm un pic acest turneu. Unde ați ajuns și ce ați cântat, mai exact?
Am pornit cu 99 de zile și 6 ore înainte de finalul turneului - deja acum sunt 101 zile - la Bruxelles, pe 7 septembrie. Apoi, pe 12 septembrie, la Pretoria, în Africa de Sud. Apoi, la Sebu, în Filipine, pe 17 septembrie. Am zburat către Auckland, Noua Zeelandă, în 21 septembrie. Pe 29 septembrie, am fost la New York și pe 1 octombrie, la Lima. Apoi, am așteptat să se facă vară în emisfera sudică și în Antarctica, ca să ajungem, iată, pe 14 decembrie, aici, în al șaptelea continent, în marele continent alb.
Am cântat doar muzică românească, compusă de compozitori de 8 origini etnice diferite, pentru a sublinia diversitatea ca o condiție a libertății și, de asemenea, bogăția muzicii și culturii românești.
Am cântat în orașe care au fost simbolice și sunt simbolice pentru ideea de libertate, pentru că turneul s-a numit „Drumul libertății” și este dedicat împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.
Domnule Doniga, înțeleg că încă nu este oficializat recordul. Când vom afla exact dacă este aprobat de cei de la „Guiness” și ce înseamnă, de fapt și de drept, această perioadă de așteptare, ce presupune această omologare?
Condițiile pe care le-au impus cei de la „Guiness World Records” au fost foarte, foarte stricte, pentru că acest record al nostru nu este din categoria pe care o numesc ei personal achievement (realizare personală); este un record de tip profesional și de aceea rigorile au fost foarte mari. A trebuit să fie vânzări de bilete (mai puțin în Antarctica, evident), a trebuit să fie săli de concert omologate ca săli de concert, a trebuit să avem contracte pentru toate, absolut toate activitățile pe care le-am avut. De aceea, trebuie să înaintăm un dosar foarte stufos către evaluatorii Guiness World Records. Pentru primele șase concerte deja am făcut lucrul ăsta, iar răspunsul a fost foarte concis: "It looks good!", ceea ce ne-a dat o foarte mare speranță că și cel din Antarctica va fi bine. Cred că lucrurile vor fi omologate în câteva săptămâni. Deci, undeva, la începutul lui ianuarie, va trebui să știm sigur dacă vom deveni oficial - Diana Jipa și cu mine - primii muzicieni din lume care au cântat concerte profesioniste pe toate cele 7 continente în mai puțin de 100 de zile.
În acest sens, aș vrea să pun o întrebare poate ușor umoristică... nici nu știu cum să spun... Cât de greu a fost?
Nu știu să vă spun. Nu am simțit că a fost greu. Nu am simțit că a fost greu pentru că avem experiența să facem astfel de lucruri. Nu e prima dată când înconjurăm Pământul într-un singur turneu; ne-am încâlzit anul trecut. Avem șansa să avem o condiție fizică și o rezistență foarte bune. De pildă, nici unul dintre noi nu are nici o problemă de jet lag, ceea ce înseamnă acea rezistență la schimbarea fusurilor orare. Noi întotdeauna, oriunde ajungem, simțim exact ora locului respectiv, nu avem nici o problemă de somn, nu avem nici o problemă de concentrare...
Vă invidiez!
Îmi dau seama că este o șansă, nu-mi asum lucrurile acestea ca pe un merit. Este o șansă de care ne-am dat seama anul trecut și pe care am încercat să o exploatăm cât mai mult. Pentru că, iată, de pildă, zborul dintre Pretoria și Sebu din cadrul acestui turneu a durat 57 de ore, toată călătoria, după care noi a trebuit să intrăm direct într-o conferință de presă și într-un recital și n-a fost nici o problemă. Recitalul e înregistrat și consider că este la cel mai înalt nivel artistic.
Am schimbat 5 avioane să putem să ajungem în Antarctica și am făcut acolo un recital minunat, iar cei care ne-au ascultat au fost foarte bucuroși și pentru faptul că le-am donat pianul pe care am cântat și vioara, și multe, multe lucruri despre cultura română - partituri, albume, cărți de poezie și alte lucruri frumoase.
Domnule Doniga, vă mulțumim foarte mult pentru această promovare inestimabilă a culturii române și, de asemenea, felicitări pentru turneul întreprins și, sperăm, pentru omologarea ce va veni cu siguranță! Felicitări, din nou, pentru turneu, pentru inițiativă și pentru recordul stabilit!