>

You need Flash Player 8 or newer to listen to this
clip.
|
AUDIO. Violoncelista Ella Bokor - Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile
Ediția a IV-a a Festivalului CellEAST începe sâmbătă, 10 mai. Evenimentele vor avea loc în acest an la București, Sibiu și Dumbrăveni. Vor fi invitați violonceliști de renume internațional printre care se numără și Ella Bokor, prezentă alături de mine în studioul Radio România Muzical.
Bună seara! Aș vrea să începem vorbind despre cum ați gândit această ediție, ce noutăți există în acest an comparativ cu edițiile precedente?
În acest an, este o ediție specială tocmai pentru că suntem în colaborare cu orașe diferite. Sibiu și Dumbrăveni nu au mai fost până acum pe harta concertelor noastre. CellEAST este și anul acesta finanțat de Ministerul Culturii, avem suportul lor, și este organizat în colaborare cu Asociația culturală PlaCello, UCIMR, Filarmonica "George Enescu" și Echit Art, care ne-au fost alături de la bun început, de la prima ediție.
Și, desigur, spectaculoși sunt și invitații noștri. Pentru prima dată îl avem pe violoncelistul armean Sevak Avanesyan. Va veni, de asemenea, Fenyö László. Va veni Bruno Cocset, care este pentru a doua oară la CellEAST; el a fost și în edițiile trecute, a fost acum doi ani și îmi aduc aminte că i-am organizat un concert la Biserica italiană de pe Magheru și ne-am dat seama că a fost prea mic spațiul, iar anul ăsta ne-am mutat la Sf. Iosif, unde va avea concert pe 14 mai.
Presupun că vă dați seama astfel cât de mult public există de fapt pentru astfel de evenimente.
Da, am avut o surpriză foarte plăcută atunci. Noi chiar nu am avut loc să stăm; am stat în picioare, pe jos, copiii au venit de la masterclass (pentru că organizăm și masterclass), au venit foarte mulți studenți, au venit foarte mulți italieni fiind Biserica italiană.
Anul acesta, îl avem pe Bruno și în cadrul Universității Naționale de Muzică, pentru că în colaborare cu ei facem masterclassul de violoncele, iar Bruno va susține acolo un seminar în data de 12 mai, în Sala "George Enescu", de la ora 11.30. Este deschis publicului și oricine este binevenit, orice iubitor de muzică timpurie sau cineva care vrea să descopere violoncelul baroc sau istoria violoncelului în general. Bruno este cel mai potrivit să le povestească.
Aș vrea să aflăm puțin despre aceste cursuri de măiestrie. Ce înseamnă un masterclass de violoncel pentru violonceliștii tineri mai ales?
Este o experiență inedită pentru că noi am făcut preselecție anul ăsta și am avut din nou bucuria să văd că s-au înscris 70 de participanți din care noi am selectat doar 40. Fiecare participant va avea ocazia să lucreze 2-3 lecții cu un alt profesor. Bineînțeles, la final de masterclass avem și un concert, organizat tot la Universitate, în Sala "George Enescu", pe data de 16 mai, la ora 16.00.
După ce termină un astfel de masterclass, cu ce ar trebui să rămână un tânăr violoncelist?
Până la urmă, se formează o familie, o comunitate, pentru nu este doar interacțiunea profesor-cursant, este și interacțiunea între ei. Iar organizând și lecții de muzică de cameră, ei se dezvoltă altfel. Și foarte important este că, cunoscând mai mulți profesori în același loc, învață mai multe perspective sau pot să abordeze muzica în mult mai multe feluri, mult mai divers.
Ai menționat faptul că este deschis tuturor oamenilor care se bucură de muzică, cu ce ar putea să rămână un meloman după o astfel de participare la un masterclass?
Eu cred că și dacă nu ești muzician ar fi interesant măcar o dată să ai curiozitatea să participi la un astfel de curs, pentru că, cu siguranță, poți învăța lucruri noi. Și muzica nu doar că te face mai bun, dar îți dezvoltă atenția distributivă, memoria, răbdarea până la urmă - să stai atâtea ore pe scaun cu violoncelul în brațe este, totuși, o provocare și trebuie să ai până la urmă un talent și pentru asta, o răbdare specială.
Pentru a ne întoarce la ediția din acest an... am observat un program foarte divers, mai multe programe, și lucrări moderne, și lucrări din repertoriul clasic, și din repertoriul baroc. Există o anumită abordare care le unește sau ați vrut să gândiți evenimente cât mai diverse?
Am vrut să fie cât mai divers. Un eveniment special este pe data de 17 mai, la Ateneu, unde este un concert de concerte. Acolo, Denis va cânta un concert de Boccherini, eu cu Octavian Lup vom cânta dublul de Vivaldi. Apoi, Fenyo Laszlo va cânta Rapsodia ungară. Și, în final, muzică contemporană - Dan Dediu în interpretarea lui Ștefan Cazacu și a lui Mircea Marian.
Este gândit mai degrabă pentru muzicieni sau pentru un public larg? Pentru un public specialist sau pentru popularizarea muzicii clasice în general?
Ideea principală care a stat la baza alegerii acestor repertorii este să atragem și publicul tânăr. Și-atunci, alegem și muzică mai relaționată cu viața lor, cu cotidianul lor. Spre exemplu, sigur au auzit de un Vivaldi, de niște Anotimpuri... cumva, se pot regăsi în repertoriul pe care noi îl propunem în acest festival.
Vorbind despre ediția din acest an, înțeleg că aveți un nume special pe care-l celebrați.
Da, în acest an avem CelloFAME, iar persoana CelloFAME este domnul Marin Cazacu, pe care ne bucurăm să-l avem alături pentru că ne-a ajutat enorm în organizarea CellEAST. Și tot pentru el am organizat în colaborare cu Institutul Cultural Francez o vizionare de film, filmul Violoncellissimo, care va avea loc pe data de 12 mai, la ora 14.00, la Cinema Elvira Popescu.
Ansamblu pe care Marin Cazacu l-a fondat. Ar trebui să subliniem acest fapt pentru că este unul dintre numele importante ale violoncelisticii românești. Și aș vrea să mai aflăm câteva detalii. Înțeleg că Dumbrăveni este un loc important pentru ediția din acest an.
Da. La Dumbrăveni vor cânta Sevak Avanesyan și Răzvan Suma într-un recital la Biserica armeano-catolică. Este un eveniment în colaborare cu Uniunea Armenilor din România. Iar în Dumbrăveni este una dintre cele mai frumoase și cred că poate a doua ca mărime catedrală armenească. Și am avut bucuria să-i cunoaștem și să facem acest eveniment cu ei și sunt sigură că o să aibă succes, pentru că în Dumbrăveni se mai întâmplă concerte și lumea este cât de cât familiarizată cu muzica cultă.
E bine de știut că există oameni și instituții care susțin muzica clasică în general și violonceliștii în particular.
Da, așa este.
Să ne întoarcem puțin în timp, acum. Aș vrea să știu dacă din edițiile din anii trecuți ați învățat lecții? Ce vă aduceți aminte? Care sunt momentele principale, momentele-cheie? Dacă ar fi să facem un film, care ar fi momentele-cheie?
Film deja există. Sunt două scurtmetraje pe youtube; de la fiecare ediție noi am avut câte un filmuleț. Sunt provocări zilnice, pot să spun, pentru că inevitabilul se întâmplă la fiecare pas uneori și de asta avem alături oameni de bază și orice situație se poate rezolva. Motto-ul nostru este "Nu avem probleme, avem doar soluții."
Și este unul cât se poate de bun. Înțeleg că deja v-ați apucat cel puțin logistic, îmi imaginez, sau ați început să gândiți cu adevărat proiectul pentru anul viitor?
Anul viitor va fi un proiect un pic mai mare, în sensul că vom organiza a doua ediție a CellEAST International Competition, unde anul trecut am avut, la prima ediție, vreo 80 de participanți, 4 categorii de vârstă, 23 de premii speciale; nu mai spun, premiile în bani de 11,000 de euro. Deci este un concurs, este cred că singurul concurs internațional doar de violoncel din România și a prins aripi. Am avut și din America, de pe toate continentele am avut participanți și sunt convinsă că anul viitor va fi un boom și mai mare.
Sunt sigur că faceți asta din pasiune, dar presupun că este greu să convingeți oameni, sponsori, până și tineri violonceliști să vină și să susțină acest proiect.
Avem bucuria să simțim deja că din ce în ce mai mulți oameni vor să ni se alăture și ca imagine, și ca implicare în organizare, ceea ce mă bucură. Am început să fim căutați, mult mai căutați. Doar așa putem să creștem și să ducem mai departe proiectul.
Ella Bokor, mulțumesc pentru prezența în studioul Radio România Muzical! Există un gând pe care ai vrea să-l adresezi melomanilor, o invitație la acest festival?
Vă aștept cu drag să descoperiți violoncelul în toate ipostazele! Și, înainte de a-mi lua rămas bun, aș vrea să mulțumesc sponsorului nostru principal, Vestra, pentru toată susținerea și pentru faptul că fără ei nu am fi putut să ajungem până aici.
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat!