>

You need Flash Player 8 or newer to listen to this
clip.
|
AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu, despre finala Concursului Orchestra's Conductor
Radio România organizează în această perioadă cea de-a 4-a ediție a Concursului Internațional "Orchestra's Conductor". Etapa finală a competiției se desfășoară începând de vineri, 9 mai 2025, la Sala Radio și se încheie cu un concert pe scena instituției miercuri, 14 mai 2025. Mai multe detalii aflăm de la dirijorul Cristian Oroșanu, inițiatorul proiectului, într-un interviu oferit Ioanei Țintea.
Domnule Cristian Oroșanu, ne apropiem de finala Concursului Orchestra's Conductor, un proiect unic în peisajul muzical românesc. Cum a luat naștere această inițiativă?
E un proiect la care mă gândesc de câțiva ani, poate chiar de vreo 10 ani, și pe care l-am inițiat acum 4 ani. La Filarmonica din Brașov a fost prima ediție. Și mă gândeam la acest proiect pentru că am observat pe parcursul carierei mele - atât în calitate de candidat la concursuri internaționale, cât și membru în juriu mai târziu, când am mai înaintat în vârstă - faptul că nu întotdeauna ce alege un juriu este și părerea orchestrei. Și-atunci, mi-am dorit să creez un concept democratic în care muzicienii de orchestră să fie încurajați să aleagă singuri candidații care ajung în finală, laureații concursului, și în funcție de posibilitățile respectivei orchestrei să-i putem invita în stagiunile care urmează la respectiva orchestră gazdă din acel an. Și zic asta pentru că în fiecare an ne mutăm la o altă orchestră - este un proiect itinerant. A patra ediție se întâmplă la București, la Orchestra de Cameră Radio, mă bucur foarte mult. Și, începând de anul viitor, vom ieși și afară din țară. Avem deja manageri din alte țări interesați de proiectul nostru și, practic, orice orchestră din lume care agreează acest concept poate colabora cu noi, cu asociația noastră, care organizează timp de vreo nouă luni înainte de evenimentul care se întâmplă efectiv într-un loc oarecare. Putem colabora și putem duce conceptul oriunde în lume.
Vorbiți-ne despre etapele anterioare. Cum s-au desfășurat?
Primul lucru și cel mai important este găsirea unei orchestre interesate și, în funcție de profilul respectivei orchestre, se alege repertoriul, un solist - pentru că fiecare dirijor din finală va dirija o piesă simfonică și o piesă solistică. Asta înseamnă că avem trei piese simfonice și trei piese solistice.
Toate astea trebuie să fie bine gândite ca să se potrivească și ca timing și ca distribuție la orchestra gazdă din anul respectiv, să fie și aproximativ la fel ca dificultate ca să fie drept pentru toți cei trei. Toate astea se întâmplă cu 9-10 luni înainte de eveniment.
Pe urmă, se prezintă următoarea ediție pe site-ul nostru, se deschid înscrierile și apoi urmează toată partea de comunicare, de marketing, oamenii se înscriu. Există o primă etapă cu video, pentru că se înscriu foarte mulți - între 150 și 200 de dirijori din toată lumea la concursul nostru, cel puțin până acum.
Și anul acesta câți au fost?
170 au fost anul ăsta. Și ei trebuie selectați cu toate că conceptul este făcut în așa fel încât nu există un juriu extern, ci juriul îl reprezintă chiar membrii orchestrei gazdă. În prima fază, cea care nu este efectiv fizică, la fața locului, există un juriu de preselecție și în fiecare an este format din managerul orchestrei gazdă, dacă e muzician (dacă nu, atunci un reprezentant al orchestrei gazdă, concermaestrul, dirijorul sau directorul muzical etc.), președintele concursului, adică eu, și un invitat extern care nu are legătură nici cu noi și nici cu orchestra gazdă. În general, invit profesori de dirijat de la marile instituții din lume. Anul acesta a fost profesorul de dirijat de la Londra.
Și aceste trei persoane dau niște calificative. Și primii 70-75 sunt acceptați să se prezinte la fața locului. În speță, la Bucuerești în acest an.
Ajungem în punctul unde avem a doua etapă a concursului, cea fizică, în care deja, în momentul ăsta, la București, sunt 70 de dirijori prezenți. Cred că este poate capitala dirijorilor în momentul ăsta. Ei se vor prezenta timp de 3 zile în fața șefilor de partidă de la Orchestra de Cameră Radio. Acești muzicieni pun calificative și primii 12 care vor fi selecționați în acest fel vor trece în semifinală. De obicei, are 3 zile, dar, la Orchestra de Cameră, fiind concertul miercuri, vor fi doar două zile - luni și marți, în fiecare zi, câte 6 dirijori. Și, în acest moment, toată orchestra votează, dau note. Am creat o aplicație care se accesează de pe telefon și acolo sunt numele candidaților cu poza lor și cu note de la 1 la 10.
Cum privesc muzicienii această responsabilitate?
Foarte bine! Eu nu m-am așteptat ca acest proiect să aibă așa mare succes atât în rândul dirijorilor care vin și se prezintă la concurs, cât și în rândul muzicienilor de orchestră, care își iau această responsabilitate și, până la urmă, e și o plăcere. E ca un joc. E ceva nou, se întâmplă foarte bine. Se simte o satisfacție profesională și din partea muzicienilor din orchestră. E același repertoriu ca la concertul final, în așa fel încât să putem să lucrăm în mod omogen și să avem un concert de foarte bună calitate. Și, în funcție de notele lor, primii 3 se califică în finală.
Finala constă în repetiția generală și concert seara, iar eu prezint în direct pe internet, așa că proiectul este vizibil peste tot în lume. Cine dorește, cu un link... avem și această posibilitate.
Vorbiți-ne despre lucrări!
Anul acesta am ales trei lucrări clasice cu solist (îl avem pe pianistul Răzvan Dragnea), adică două piese de Mozart și una de Beethoven pentru pian și orchestră de cameră, și trei lucrări dintr-o epocă istorică diferită, de Wagner, Schumann și Prokofiev.
La concert vor participa mai mulți mangeri atât din țară, cât și din străinătate, nu-i așa?
Da, așa este. Încă de la prima ediție, am invitat manageri de la alte instituții cu două scopuri principale. În primul rând, dacă cumva din câștigători sunt dirijori cu care ar dori să colaboreze, să-i invite în stagiunile lor - și lucrul ăsta s-a întâmplat aproape la fiecare ediție. Și al doilea motiv este că mi-am închipuit, și am avut dreptate, că acești manageri ar putea să agreeze conceptul și să dorească să-și aducă și la ei acest concurs. Și lucrul ăsta chiar se întâmplă. De-asta, la primele două ediții am invitat manageri doar din România, iar apoi am invitat și din străinătate, lucru care face că avem deja perspective să ieșim din țară în următorii ani.
Proiectul a plecat din România pentru că a fost ideea mea și aici am vrut să încep, mi-a fost mai ușor, dar de-acum vreau să-l dezvolt și să ieșim oriunde în lume. Nu contează, poate să fi și-n Mexic!