>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |

Soliști și dirijori între 18 și 27 de ani la Sala Radio la Euroradio Youth Concert

Friday, 27 March 2015 , ora 12.34
 

Vineri, 27 martie de la ora 19.00, Radio România prezintă pe scena Sălii Radio un eveniment de talie internațională cu totul special! Un public potențial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor și online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenți în sala de concerte bucureșteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureați ai unor prestigioase competiții, organizată sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

Violonista Alexandra Bobeico (18 ani), violoncelista din Elveția Chiara Enderle (22 de ani) și pianistul Yuanfan Yang (18 ani), născut la Edinburgh, care vor "scrie" istoria scenelor de concert internaționale, își vor demonstra virtuozitatea prin interpretarea câte unui concert dedicat instrumentului lor, alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Gabriel Bebeșelea. Cei trei protagoniști ne-au vorbit despre acest concert.


Alexandra Bobeico


În această seară ești solista unui concert special, pentru că vorbim de un public de milioane de oameni - nu doar cei din sală sau cei care-l vor asculta la Radio România. Sunt diferite emoțiile pentru un astfel de concert?

Pentru mine, fiecare concert este unul special și am emoții de fiecare dată când urc pe scenă, pentru că vreau să cânt cât de bine pot.


Gabriel Bebeșelea este un dirijor cu care ai mai colaborat în trecut. Cum a decurs dialogul dintre voi doi?

Este pentru a doua oară când mă întâlnesc pe scenă cu maestrul Bebeșelea. Am mai colaborat cânt am fost concertmaestru al Orchestrei Junior în Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" la Sinaia. Este o bucurie să cânt din nou sub conducerea sa, de data aceasta ca solistă. Maestrul Bebeșelea este un dirijor foarte atent, cu gesturi clare și mă simt în largul meu să cânt cu el.


Vei cânta o lucrare de Mozart. Cum vezi tu muzica acestui compozitor?

Este o muzică foarte interesantă, melodioasă, care este pe placul tuturor, pentru că această muzică transmite de obicei multă voie bună pe lângă celelalte stări și cred că oamenii chiar au nevoie de acest lucru.


Ce loc ocupă Concertul nr.3 în repertoriul tău?

Este un concert important pentru mine, pentru că dincolo de frumusețea muzicii, Concertul nr.3 este impus de majoritatea concursurilor internaționale la care aș vrea să particip. Este pentru prima oară când o să cânt un concert de Mozart cu orchestra, deci este un pas înainte.


Prestația violonistei Alexandra Bobeico va fi urmată de cea a violoncelistei Chiara Enderle. Ea ne-a vorbit despre cum este să fii unul dintre cei trei soliști ai acestui concert.


Este minunat. Mă bucur că am ocazia să cunosc și alți tineri interpreți, să fiu solista acestui ansamblu nemaipomenit plus că astfel am avut ocazia să concertez și în România. Sunt aici după ce, în urmă cu doi ani, am obținut premiul I la Concursul Witold Lutoslawski din Polonia, ceea ce pentru mine a reprezentat o mare onoare. Tot acolo am obținut și premiul special pentru interpretarea unei lucrări impuse din partea Uniunii Europene a Competițiilor Muzicale pentru Tineri. Astfel am avut ocazia să evoluez în acest concert special.

Lucrarea lui Robert Schumann este una dintre cele mai importante din literatura pentru violoncel. Exemplifică foarte bine muzica romantică. Sunt foarte multe emoții, schimbări rapide de la bucurie la tristețe, un lucru tipic pentru Schumann; arată foarte mult din personalitatea sa. Este o lucrare la care țin foarte mult și sper ca versiunea mea să fie una apreciată.


Faci parte dintr-o familie de muzicieni. Te-a ajutat în vreun fel acest lucru?

Unii cred că e mai bine să fii singurul muzician din familie, cel care știe cel mai bine ce înseamnă această activitate, dar pentru mine a fost extraordinar ca și părinții mei să evolueze în același domeniu. Datorită lor cunosc și mai bine această lume, am învățat foarte mult și de la ei.


Evoluezi și în ansambluri camerale. Cum ajută o astfel de activitate un tânăr interpret?

Muzica de cameră reprezintă baza pentru activitatea noastră. Până la urmă și atunci când evoluezi în fața unui ansamblu totul poate fi privit și ca o muzică de cameră. E important să asculți, să înveți să faci compromisuri și să discuți. Activitatea camerală este o parte extrem de importantă din educația fiecărui muzician.


Cum a decurs colaborarea cu Orchestra Națională Radio și dirijorul Gabriel Bebeșelea?

Mi-a făcut o deosebită plăcere să lucrez cu orchestra, pentru că muzicienii au o energie aparte. De asemenea și dirijorul a fost extrem de deschis sugestiilor mele; am vorbit foarte mult. A fost de acord cu viziunea mea, lucru care m-a bucurat pentru că nu toți șefii de orchestră sunt dispuși să găsească acel echilibru dintre partitură și propunerea solistului. E o colaborare inspirantă. Nu a contat doar faptul că suntem și de vârstă apropiată, ci pur și simplu personalitățile noastre s-au potrivit.


Manifestarea găzduită de Sala Radio înscrisă în seria "Concerte pentru tineri" se va încheia cu evoluția tânărului Yuanfan Yang. Pianistul în vârstă de 18 ani ne-a vorbit despre concursul care i-a dat șansa să evolueze în această seară.


Am fost desemnat câștigătorul celei de-a patra ediții a Concursului Internațional pentru tineri "Franz Liszt" de la Weimar, Germania, care a avut loc în urmă cu doar câteva luni, în noiembrie mai exact. A reprezentat o experiență importantă pentru mine. A fost o șansă foarte bună de cunoaște alți pianiști foarte buni și de a concura cu ei. M-am clasat pe primul loc și am obținut și alte premii: unul pentru interpretarea unei sonate clasice, pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Liszt, cea mai bună improvizație din concurs și premiul din partea Uniunii Europene a Competițiilor Muzicale pentru Tineri. Apoi am primit un e-mail în care eram anunțat că voi evolua în acest concert. Am fost foarte entuziasmat. Sunt pentru prima dată în România și să pot evolua în direct atât în FM-ul, cât și în on-line-ul românesc consider că este o onoare foarte mare. Același lucru îl pot spune și despre colaborarea cu Orchestra Națională Radio, una dintre cele mai bune din țară. Mă bucur că am primit această șansă, astfel că răspunsul a fost afirmativ și iată-mă aici.


Cum a decurs colaborarea cu dirijorul Gabriel Bebeșelea?

Este un om extraordinar. Am lucrat foarte bine, am discutat și am găsit punctele comune pentru un concert reușit. Controlează foarte bine orchestra și modul lui de a face muzică este unul aparte. Sunt foarte încântat de această colaborare. E important să lucrezi cu cineva care te ascultă, și care ia în considerare și viziunea ta. Evoluția în fața mai multor tipuri de ansambluri și dirijarea mai multor stiluri muzicale ajută foarte mult un șef de orchestră, iar Gabriel Bebeșelea se încadrează cu brio în aceste cerințe. Da, este extraordinar să lucrezi cu el!

Muzica lui Chopin este extraordinară. După mine, nu există un discurs muzical asemănător cu al lui, în perioada romantică. Este extrem de expresiv! Mă bucur că voi cânta acest concert, pentru că din lista pe care le-am propus-o organizatorilor, ei l-au ales pe acesta, cel în mi minor. Sunt foarte nerăbdător să urc pe scenă. Sper să iasă totul foarte bine și vreau ca publicul să se bucure de această muzică.


Interviuri realizate de Lucian Haralambie