>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |

Un dialog cu Pianista Dr. Ilinca Dumitrescu, Președinta Festivalului 'Tinere Talente' de la Râmnicu Vâlcea

Monday, 23 May 2022 , ora 9.48
 

Doamnă Ilinca Dumitrescu, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea este pentru d-voastră "acasă". Poartă numele tatălui d-voastră, marele compozitor și profesor Ion Dumitrescu si familia d-voastră are rădăcini în această zonă de basm..

Așa este. Tatăl meu s-a născut în comuna Oteșani, lângă Horezu, și Horezu, așa cum știe toată lumea, este la 60 de km de Râmnicu Vâlcea. Eu am crescut, pe când trăia tatăl meu, în această atmosferă de dragoste pentru meleagurile vâlcene, pentru oamenii de aici, pentru talentul și inteligența celor care locuiau și locuiesc aici, deci întotdeauna am fost alături de Județul Vâlcea și de Orașul Râmnicu Vâlcea.


De câteva ediții sunteți și președinta Festivalului "Tinere Talente", un festival cu adevărat longeviv, există de 42 de ani și se leagă organic de destinul orașului Râmnicu Vâlcea dar și de destinele tinerilor care au trecut pe aici și care ulterior și-au construit cariere remarcabile. Cum ați organizat aceste ultime ediții?

La începuturi aici nu exista o Filarmonică. Și acest festival a umplut un gol cultural, a adus și în aceste locuri, personalități diverse ale lumii muzicale, de nivel național dar și internațional. Dar să vă spun cum am gândit aceste ultime ediții.. eu am dorit, alături de managerul Filarmonicii, pe care îl apreciez în mod deosebit, Dl. Petruț Constantinescu, și îl apreciez pentru că a adus un suflu nou la Râmnicu Vâlcea, deci am dorit să aducem niște idei noi, mai originale, mai speciale. În primul rând, am dorit ca acest festival să aibă o amprentă. Și ne-am gândit la copiii de aici, din Râmnicu Vâlcea, care studiază la Liceul de Muzică "Victor Giuleanu" și care au fost întotdeauna prea modești. Nu au participat la concursuri, eu care am fost în atâtea jurii în țară, vedeam că școala din Râmnicu Vâlcea, nu participa, un lucru care mă îndurera întotdeauna. De aceea am ținut foarte mult ca acești copii să fie preselecționați, și Petruț Constantinescu, directorul, i-a audiat înainte, iar cei mai buni, iată că au cântat și ei în Festival. Eu sper că încetul cu încetul, școala din Vâlcea va ajunge la nivelul celorlalte mari licee de muzică din România. O altă idee la care țin foarte mult, și oriunde am fost și sunt președintă, și la Concursul "Paul Constantinescu" și la concursul mai nou, "Ion Dumitrescu" de la București, am dorit ca muzica românească să fie prezentă tocmai pentru că am observant că muzica românească începe să dispară din programele Filarmonicilor, din repertoriile tinerilor, lucru care nu este normal. Și-atunci aproape că am impus, să zicem așa, o piesă românească în program. Și iată că deja copiii au cântat lucrări românești în acest an, în Festival. Ei vor ramâne în repertoriu cu aceste lucrări, dintre care unele sunt capodopere.


Deci ați influențat cumva repertoriul care s-a cântat în această ediție a Festivalului?

Da, sigur că da, eu sunt foarte legată de muzica românească, și am cântat o viață întreagă muzică românească, încă de când eram copil, de când am debutat la 6 ani. Cântam piese de Mihail Jora și de Paul Constantinescu. Am fost obișnuită cu această muzică, era muzica anilor mei, am cântat chiar și muzică de avangardă pe atunci. Copiii trebuie să se obișnuiască și ei cu muzica noastră. E foarte frumos să cânte Chopin, Mozart și Beethoven dar pot cânta și muzică clasică românească sau din Romantismul timpuriu, Ciprian Porumbescu, George Ștefănescu sau contemporani ai lor, dar și muzica zilelor noastre. Până la urmă, noi trebuie să-i ghidăm și să-i influențăm. Eu mă bucur că aici la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea este foarte multă vitalitate, de la aspectul instituției, de fapt aici era o sală a Liceului Lahovari care a fost apoi transformată înainte de '89 în cinematograf, și până la urmă acest sediu a fost dat Filarmonicii. Iată că acum este o sală adevarată de concerte, lucru care mă bucură.


Este impresionant faptul că participă tineri din diverse orașe ale țării, unii dintre ei poate că până acum nu au avut nici măcar ocazia să viseze să cânte pe o scenă de Filarmonică, și mai ales cu orchestra. Știu că sunteți foarte legată de acești tineri care vin aici, cum ați reușit să-i aduceți?

Pe unii i-am ascultat la alte concursuri sau cântând în diverse evenimente, i-am cunoscut personal și i-am recomandat, alții fac parte din Fundatia Culturală "Remember Enescu", important este ca ei sunt totuși selecționați, sunt printre cei mai buni din țară în momentul de față, ei au trecut deja prin selecții și preselecții, concursuri mai mici sau mai mari, deci merită din plin să aibă un loc în Festivalul "Tinere Talente".


V-ați apropiat de tineri și prin faptul că le oferiți niște cadouri, am văzut că fiecare, după ce cântă, coboară de pe scenă, face o mică ședință foto, primește o diplomă și o plăsuță cu surprize..

Acestea sunt cadourile Filarmonicii dar am fost și eu implicată în ideea de a le oferi ceva. Legat de cadouri, aș mai spune că, de câte ori pot, dăruiesc partituri. O parte dintre ele le-am editat în ultimii ani, partituri cu lucrări de Mihail Jora, de Ion Dumitrescu, tatăl meu, apoi diverse cărți despre muzică în edițiile mele, și mă bucur întotdeauna că îi interesează pe copii aceste cărticele.


Laura Ana Mânzat