>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |
You need Flash Player 8 or newer to listen to this clip.

AUDIO. Interviu cu pianista Alina Pavalache și soprana Elena Moșuc

Friday, 26 August 2022 , ora 10.08
 

La Muzeul Național "George Enescu", secția "Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-George Enescu", din localitatea băcăuană Tescani, se derulează cea de-a VIII-a ediție a Întâlnirilor Muzicale Internaționale "Georges Enesco", organizate de Asociația "Noesis Enesco" și Muzeul Național "George Enescu". În acest an, cursul de măiestrie este susținut de soprana Elena Moșuc, Alina Pavalache - pianistă și vocal coach și regizoarea Anda Tabacaru.

Mai multe detalii aflăm de la pianista Alina Pavalache și de la soprana Elena Moșuc, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:


Doamnă Alina Pavalache, sunteți din nou la Tescani, unde desfășurați un nou modul de masterclass alături de soprana Elena Moșuc și de regizoarea Anda Tabacaru. Cum decurg cursurile din acest an și care este tematica?

Am ajuns deja la a VIII-a ediție în acest an, 2022, a Întâlnirilor Muzicale Internaționale Enesco (după semnătura și numele francez ale maestrului), ne găsim în acest loc minunat care este Casa Memorială Enescu Rosetti-Tescanu de la Tescani, unde maestrul veghează și ne inspiră ca întotdeauna. Anul acesta, cu multă bucurie, ca de obicei, sunt alături de colega și prietena mea Elena Moșuc - extraordinara soprană, dar și prietena de o viață și colaboratoarea Anda Tabacaru. Tematica este arta lirică, bineînțeles, muzică franceză, muzică italiană și bineînțeles, George Enescu. Pentru concertul final, care va avea loc duminică la ora 17.30, în grădina conacului, beneficiem de un timp minunat. Este o scenă extraordinară grădina interioară a conacului și avem bucuria în aceste zile ca de patru ani încoace, de a partaja momentele artistice și de inspirație cu a 46-a tabără de pictură, care s-a desfășurat an de an cu pictori, artiști plastici extrem de talentați și ne inspirăm reciproc, dumnealor din sunetele noastre și noi din imaginile lor.


Cine sunt participanții la acest curs?

La acest curs avem două generații de cântăreți. Sunt cântăreți între 14 și 28 de ani, voci diferite, este un grup de foarte tinere viitoare, cântărețe, liceene la liceul de la Bacău și la liceul de la Iași, cu care eu am plăcerea să împart momente de pedagogie și de-a lungul anului și studenți de la Brașov, Cluj și București. Maestrele care ne-au fost alături de la prima ediție sunt Leontina Văduva, Viorica Cortez, maestru Jean Philippe Lafont, Nelly Miricioiu și acum, Elena Moșuc.


Mi-aș dori să aflu și de la soprana Elena Moșuc cum receptează atmosfera din acest an.

Sunt foarte onorată să pot răspunde pentru a doua oară invitației la masterclass-ul de la Tescani, invitație făcută de prietena mea Alina Pavalache, pe care o cunosc, cred că de mai bine de 35 de ani. Vreau să menționez că eu am colaborat foarte mult cu maestrul Ion Pavalache la corul profesorilor și învățătorilor. Eu înainte de a fi solistă am fost șapte ani învățătoare, iar prima mea apariție pe o scenă în fața unui public a fost la fel Filarmonica din Iași, într-un concert al corului, dirijat de Ion Pavalache, iar la pian a fost Alina Pavalache. Sunt foarte fericită că și cu Anda Tabacaru colaborez de ceva timp. Și cu ea mă cunosc de foarte mulți ani, tot așa, de vreo 35 de ani. Mama ei, doamna Gina Tripa Tabacaru, minunata soprană de la lași, mi-a fost maestră de canto și uite acum, în acest trio minunat avem ocazia să împărtășim tinerelor generații, tinerilor studenți, din experiența noastră, o experiență bogată și care ține mai mult de 30 de ani. Sunt încântată de vocile studenților români, liceenilor români. Sunt voci foarte frumoase, dar ceea ce îmi place la cântăreții români este faptul că sunt foarte receptivi și preiau imediat ideile pe care le ofer. Suntem într-un cadru minunat, avem inspirația oferită de maestrul George Enescu și sunt sigură, ca și anul trecut când a fost prima mea colaborare, și anul acesta vom avea rezultate frumoase și experiență minunată.


Ce titluri pregătiți pentru spectacolul de duminică, alături de tinerii cursanți?

Un repertoriu foarte vast - baroc, belcanto, verist. Dintre compozitori - Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi, Leoncavallo. Avem un repertoriu foarte bogat și sunt încântată că studenții au pregătit mai multe arii. Sunt foarte dornici să învețe cât mai mult din stiluri diferite și zilele acestea vom stabili câte arii și ce repertoriu va cânta fiecare.


Veți cânta și dumneavoastră?

Când am un masterclass, ori cânt la începutul masterului, ca să prezint celor care nu mă cunosc modul în care cânt eu și să prezint tehnica mea vocală, interpretarea, ori cânt la sfârșit, împreună cu ei. Anul trecut, tot așa, în recital am cântat. Anul acesta voi cânta și voi fi chiar acompaniată, voi avea un cor pentru Miserere din Trubadurul, de Verdi. Voi cânta marea scenă și marea arie finală din Trubadurul, D'amor sull'ali rosee, cu aria Miserere, cu acompaniament de cor și Cabaleta. Deci, cursanții mă vor acompania.

Interviu realizat de Florica Jalbă