>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |
You need Flash Player 8 or newer to listen to this clip.

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, managerul Corului Național „Madrigal - Marin Constantin”

Monday, 27 February 2023 , ora 12.57
 

Mâine, 28 februarie, la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București, Corul "Madrigal - Marin Constantin" va susține un spectacol extraordinar intitulat "Madrigal 60". Mai multe detalii aflăm de la Emil Pantelimon, regizorul spectacolului și manager al Corului "Madrigal" într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Pentru început, v-aș ruga să ne spuneți cum ați gândit desfășurarea evenimentului aniversar din punct de vedere regizoral?

Pe 28 februarie vom serba Ziua Madrigalului - cei 60 de ani de la fondare - cu un eveniment foarte bine programat și care aduce în vizorul publicului atât istoricul Madrigalului, atât prezentul Madrigalului, dar, mai ales, viitorul corului și al mișcării corale din România.

În acest context, mă bucur și sunt foarte mândru să vă anunț că vom lansa noile costume ale Corului Madrigal, gândite, desenate, creionate, cusute de Iulia Gherghescu - scenografă de foarte mare calitate; un decor spectaculos - imaginat și construit de Vladimir Turturică, un castel care va aștepta publicul pe scena mare a Teatrului Național din București marți, de la ora 19.00; un repertoriu ales de Anna Ungureanu - dirijorul principal al Corului Madrigal - din perioada din care sunt imaginate și costumele și decorul.

Deci, practic, vom fi cu o fidelitate aproape 1:1 față de epocă. Vom construi, practic, o capsulă a timpului prin care Madrigalul va duce publicul în această zonă a Renașterii în care sunetul și armonia erau cele cu care Madrigalul a devenit celebru în acești 60 de ani.

În afară de aceste momente artistice foarte importante - dar nu mai mult de 60 de minute, dacă tot împlinim 60 de ani - vom decerna și Premiul "Marin Constantin", așa cum o facem de 6 ani, unei personalități din afara Madrigalului, care a sprijinut viața culturală din România, dar și Corul Madrigal. Iar la final, surpriza care vine în fața publicului este această reunire între generații. Foști madrigaliști, încă de la înființarea corului, actuali madrigaliști, dar, cel mai probabil, și viitori madrigaliști - copii din corurile Cantus Mundi - vor aduce bucurie, veselie, inspirație, multe momente de emoție, de amintire, pe scena Teatrului Național.

Ne bucurăm foarte tare că directorul de onoare al Corului Madrigal, maestrul Ion Marin, va fi alături de noi la acest eveniment și chiar va avea o interacțiune cu publicul, deosebită. Și, în același timp, de parteneriatul cu Televiziunea Română și cu Radio România, fiind un eveniment transmis în direct. Mai este o mare bucurie să putem scoate imagini din arhiva de atunci a Radio-televiziunii și să organizăm o expoziție digitală în foaierul Teatrului Național, pe lângă expozițiile de costume și... multe alte surprize cu care vă așteptăm la fața locului.


Înțeleg că printre invitații serii se vor afla și foști membri ai corului. Puteți să ne dezvăluiți câteva nume?

48 de foști madrigaliști, dar ne bucurăm tare mult că vor trece pe la pupitrul dirijoral atât Vero Bojescu, cel mai apropiat colaborator al maestrului Marin Constantin, cât și Voicu Popescu și Dan Mihai Goia - mari personalități care au dirijat Madrigalul în anumite momente... și, sigur, foarte mulți madrigaliști, din 1963 și până astăzi - ne bucurăm să fie în viață mulți dintre ei. O numesc aici și pe Maria Stoica, fostul manager al Corului Madrigal, care a fost și madrigalistă înainte de a conduce managerial instituția.


Așadar, vorbim de un concert din seria "Madrigal - 60", pe care ansamblul o propune pentru 2023. Ce alte evenimente cuprinde agenda corului în perioada următoare?

Pe 1 martie, vom inaugura la Parlamentul României, la Senatul României, Sala "Madrigal - Marin Constantin" - o galerie superbă în care vom avea evenimente culturale, dar și expoziții permanente care vor aduce în centrul atenției istoricul celor 60 de ani.

Intrăm în sezonul turneului de Paște și traversăm 8 orașe în care vom interpreta spectacolul "Săptămâna Patimilor", cu Corul Madrigal dirijat de Anna Ungureanu și Cezar Verlan și cu Corneliu și Pavel Ulici - actorii, iar copiii din corurile Cantus Mundi din întreaga țară se vor alătura din nou Corului Madrigal.

Vom pleca în diverse deplasări și ne bucurăm să lansăm anul acesta la Bruxelles Imnurile Uniunii Europene, ne bucurăm să lansăm în Peru Imnurile Americii Latine interpretate de Corul Madrigal într-o variantă excepțională - și filmate și înregistrate la Senatul României, instituția parteneră în acest program de protocol diplomatic.

Vom filma videoclipuri într-un program inedit - muzică contemporană în spații antice, la Sarmizegetusa și la Machu Picchu.

Vom fi prezenți și în acest an la sărbătoarea cea mai mare de la malul mării, la Ziua Marinei, cu concertul extraordinar "Ave Maria", alături de Marius Manole și de copiii din corurile Cantus Mundi, din nou.

În Festivalul Enescu aducem un repertoriu impresionant; Madrigal în cei 60 de ani în Festivalul Enescu - prime audiții pe care le-a avut corul, într-o variantă inedită, o primă parte a Misei Brevis și o a doua parte a Misei Criolla a lui Ramirez. Va fi un moment excepțional.

Și nu pot să omit, evident, concertele de Crăciun și participarea la festivalurile naționale - și de teatru, și de film - în care Madrigalul este invitat... pe lângă aparițiile discografice și editoriale ale acestui an și, desigur, pe lângă inaugurarea în septembrie a Galeriei Madrigal la programul Art Safari (două pavilioane vor fi ocupate excusiv cu Madrigalul).

Și pot să vă mai spun, de pildă, că în iunie, pentru copii vom lansa în exclusivitate un produs în care Madrigalul cântă copiilor de la -9 luni la 1 an, adică mămicilor gravide și copiilor abia născuți, într-un concert pentru bunăstare a trupului și a sufletului, un concert în care muzica reușește - cu o echipă de medici de la Berlin, de la clinici de psihiatrie - să calmeze, să relaxeze corpul, cum altfel mai frumos decât în armonia și în sunetul Corului Madrigal.

Interviu realizat de Ioana Țintea