>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |
You need Flash Player 8 or newer to listen to this clip.

AUDIO. Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu dirijorul Alexandre Bloch

Friday, 22 September 2023 , ora 11.56
 


În 23 septembrie, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" se va afla dirijorul Alexandre Bloch (director muzical al Orchestrei Naționale din Lille), într-un concert inclus în Seria Orchestrelor românești. La Sala Radio, de la ora 13.00, veți putea asculta Simfonia a II-a… dinspre Enescu de Maia Ciobanu, Concertul pentru pian și orchestră Water de Fazil Say (solistă - pianista Alexandra Silocea) și Simfonia nr. 2 în Re major op. 43 de Jean Sibelius.


Alexandre Bloch, reveniți în Festivalul Enescu. Ce ne puteți spune despre acest festival și despre muzica lui Enescu?

Ei bine, cunosc puțin acest festival pentru că, prima dată am fost la finala de violoncel a Concursului Enescu, s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă. A fost prima dată când am colaborat cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu". De asemenea, în 2019, am prezentat împreună cu Orchestra Națională din Lille și cu faimoasa actriță Marion Cotillard o versiune a oratoriului "Ioana D'Arc" de Honneger. M-am bucurat de o audiență fabuloasă și sunt bucuros că revin să dirijez un program extraordinar și să colaborez din nou cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu".


Vă mai amintiți prima colaborare cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu"?

Am dirijat ansamblul în Concursul Enescu la finala de violoncel, deci am fost focusat mai mult pe concurenți, am dirijat mai multe concerte și am avut ocazia să dirijez și Simfonia concertantă de Enescu interpretată de unul dintre competitori și pot să vă spun că am devenit un "fan" al acestei lucrări. Dar, acum sunt încântat să vin cu un program în mare parte simfonic ceea ce face să fim, dirijor - muzicieni, mult mai mult conectați. În timpul competiției am ascultat Orchestra Simfonică București, un ansamblu alcătuit din muzicieni proveniți din diferite orchestre: Orchestra Radio, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Operei și pot să vă spun că am ascultat una dintre cele mai frumoase versiuni ale unei simfonii de Brahms și sper acum, când vin la București, să-i întâlnesc pe unii dintre acei muzicieni.


Cunoașteți muzica lui Enescu?

Puțin. De fiecare dată când am venit la acest festival am căutat să ascult creații ale acestui mare compozitor național, este interesant să auzi lucrări ale lui Enescu integrate în diferite lucrări sau să vezi cum muzica lui Enescu a inspirat compozitori. Este și cazul programului pe care îl voi prezenta la Sala Radio. Sunt foarte fericit să prezint lucrarea Maiei Ciobanu care este scrisă în onoarea lui George Enescu. Publicul va avea ocazia să audă cum muzica lui Enescu se reflectă în această nouă simfonie.


Veți dirija Filarmonica "George Enescu". Ce așteptări aveți de la această colaborare?

Sunt foarte fericit să mă întorc. După cum v-am mai spus, am mai colaborat cu acest asamblu, cu mai mult timp în urmă, la Concursul Enescu. Va fi un program eclectic, v-am vorbit deja de prima lucrare din program - Simfonia a II- a... dinspre Enescu de Maia Ciobanu. Vom cânta și un foarte interesant concert pentru pian intitulat Water al faimosului pianist Fazil Say. Va fi interpretat de o foarte talentată pianista română, Alexandra Silocea. Așa cum v-ați dat seama din titlu - Water, concertul face referință la apă, la toate senzațiile și emoțiile pe care aceasta le produce, iar Fazil Say a fost foarte inspirat în punerea acestora pe note. Este un concert plin de culoare și emoție. Vom încheia programul cu una dintre cele mai frumoase simfonii de Sibelius, putem spune unul dintre ultimii compozitori romantici cu una dintre cele mai emoționante lucrări. Sunt bucuros să împărtășesc cu voi acest program minunat.


Cum ați spus, solista concertului de Fazil Say va fi pianista Alexandra Silocea. Cum o descrieți?

Este foarte pasionată în tot ceea ce face... reușește să comunice cu intensitate toate emoțiile pe care le trăiește atunci când cântă. Știu că a construit acest concert în câteva luni... sunt fericit să lucrăm împreună, să o văd din nou. Nu am mai văzut-o de ceva timp, dar acest concert va face să ne reîntâlnim. Va fi foarte interesant pentru că în orchestră vor fi instrumente exotice care imită sonoritățile apei, păsărilor, vietăților pe care le găsim în adâncurile mărilor... este foarte special acest concert.


Când vă aflați în fața unei orchestre, ce vă doriți să obțineți de la muzicieni?

Vreau diferite lucruri. În primul rând, vreau să asculte ce le propun atât individual cât și întregului grup de muzicieni. Vreau apoi să obțin acel sunet specific muzicii pe care o interpretez în acel moment și să obțin o conexiune rapidă cu muzicienii pentru a putea împărtăși emoția audienței noastre. Și știu că acest lucru este posibil în România, cu muzicienii români, cu oamenii, pentru că emoția din timpul concertelor este intensă. Acest lucru îl aștept...


Ce rol credeți că ocupă muzica în societatea de astăzi?

Cred că ocupă un rol foarte important. Prin muzică transmiți nu numai o idee a unui compozitor sau o emoție, ci un întreg concept filosofic, literar al unei anumite epoci. Mai mult decât atât, prin intermediul muzicii comunicăm direct, deci, putem ajunge imediat la sufletul, la emoțiile celor care o ascultă, celor care sunt prezenți în sală. Un concert este acel moment magic în care muzicienii transmit ascultătorilor ideile și emoțiile compozitorului. Și cred că atunci când ascultătorii își deschid sufletul să primească toate aceste emoții, cu toții suntem mai mulțumiți, ne simțim mai bine... Poate sunt un visător, dar cred că atunci când se întâmplă acest lucru, cu toții ne simțim mai bine, avem mai multă liniște și pace...


Vă rog să adresați o invitați publicului!

Aștept cu nerăbdare acest minunat concert. Vă veți bucura de acest nou concert pentru pian care este despre "apă", apoi veți admira toată măreția Simfoniei a II-a de Sibelius și, în special, de prima lucrare în care este creată legătura cu Enescu de către compozitoarea Maia Ciobanu.

Interviu realizat de Jeanine Costache