>

Archived : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2005 | 2004 |
You need Flash Player 8 or newer to listen to this clip.

AUDIO. Interviu cu pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, manager al Filarmonicii Brașov

Wednesday, 27 September 2023 , ora 9.30
 

Pe data de 28 septembrie are loc deschiderea stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii din Brașov. Despre noutățile pe care le pregătesc publicului și nu numai, ne vorbește managerul instituției, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, într-un interviu realizat de Sarah Natsis:


Domnule Ioan Dragoș Dimitriu, Filarmonica din Brașov se pregătește pentru deschiderea stagiunii cu numărul 146. Conduceți această instituție din funcția de manager din anul 2021. Cum apreciați evoluția stagiunilor în acești ultimi 3 ani?

Au fost 3 ani în care am construit, iar acum am atins o a patra stagiune de când conduc Filarmonica Brașov. De altfel, începem stagiunea cu dirijorul Julien Salemkour alături de Horia Mihail în postură de solist, Corul "Concentus" condus de Marius Modiga. Noi am ales un program Beethoven - Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, Fantezia pentru pian, cor și orchestră și încheiem programul cu Simfonia a III-a "Eroica".


Ați vorbit despre alcătuirea programului și aș vrea să vă întreb cum ați ales Beethoven? De ce?

A fost o decizie luată împreună cu solistul nostru, Horia Mihail și cu dirijorul, tocmai pentru că Beethoven este așa un colos în literatura muzicală, este un simbol al culturii de-a lungul timpului.


Ce ne puteți spune despre colaborarea dintre Filarmonica Brașov și dirijorul Julien Salemkour?

Este prima noastră colaborare. Am auzit de dumnealui chiar de la Horia Mihail și ne bucurăm că a venit alături de noi pentru că are un CV impresionant și așteptăm publicul să poată să asculte acest program minunat alături de el. Cred că ne va surprinde cu multe subtilități pe care le vom remarca din muzica pe care o vom asculta.


Revenind la noua stagiune, vorbiți-ne despre repertoriul pe care-l veți aborda. Ce noutăți veți prezenta publicului?

Sunt multe programe noi. Spre exemplu, săptămâna viitoare com continua un program cu Gian Luigi Zampieri și Andreea Chira la nai, care va veni din Viena să cânte alături de noi. Este prima oară, cel puțin de când sunt eu aici, când abordăm un repertoriu pentru nai și orchestră.

Continuăm, peste două săptămâni, cu dirijorul Tiberiu Soare și Filip Papa și Adrian Vasile - în postură de soliști cu "Don Quixote" al lui Strauss, pentru prima oară la Filarmonica Brașov.

Ce aș mai aduce în atenția publicului, acum, sunt alte două evenimente pe care le vom avea în curând - David Molard Soriano alături de "Duo Poulenc", care păstrează tradiția lui Poulenc însuși pentru că ei au învățat de la celebrul compozitor și acum duc ideile lui mai departe. Ei vor veni din Franța către Brașov și vor interpreta Concertul în re minor pentru două piane și orchestră. De altfel, am și reușit să aducem acum un pian nou la Filarmonica Brașov, un Bösendorfer - 280 Vienna Concert; se află la noi pe scenă de o săptămână și îl vom inaugura la deschiderea stagiunii. Un alt element important este faptul că anul acesta, alături de Opera din München, am luat legătura cu un compozitor elvețian și se va compune un nou concert pentru corn și orchestră, unul dintre puținele, de altfel, care vor exista în literatura muzicală. Iar în postura de solist, în premieră mondială, va cânta Pascal Deuber, câștigătorul Premiului I la ARD din Munchen. Iată, o premieră, aș zice eu - pentru instituția noastră, probabil o premieră și pentru țară - faptul că se compune un nou concert pentru corn și orchestră pe care noi avem șansa să îl prezentăm aici, urmând ca acest concert să mai fie cântat de două ori și la Opera din München.


Ne puteți enumera câțiva dintre soliștii pe care i-ați invitat pentru concertele ce urmează?

Sigur că da. După cum spuneam, este vorba despre Pascal Deuber în această stagiune, Alexander Chaushian la violoncel, unul dintre cei mai importanți violonceliști la momentul actual. Avem, bineînțeles, și foarte mulți soliști invitați din România - Ion Bogdan Ștefănescu, Florin Ionescu-Galați. Avem un nou pianist, care nu a mai venit până acum în România - Vato Jordania, este chiar nepotul celebrului compozitor Vakhtang Jordania - care va cânta la noi alături de Cristian Mandeal Concertul de Liszt. Hyung-ki Joo va veni din nou alături de Thomas Carroll într-un concert foarte interesant în a doua parte a stagiunii, în care vor fi și soliști, dar și dirijori și își vor schimba rolurile în funcție de piese. Chiar vă invit să intrați pe paginile noastre de social media și pe site pentru că puteți urmări toate evenimentele pe care le avem. Pot să vă mai spun că o să vină și Adela Liculescu, Tomoko Akasaka... iar în ceea ce privește dirijorii: Rumon Gamba, Oliver Zeffman, Henry Kennedy, Cristian Oroșanu, David Molard Soriano, Tiberiu Soare. Va fi un program plin! Iar în aprilie vom pleca într-un turneu la Filarmonica din Berlin, unde vom interpreta Simfonia a IX-a de Beethoven alături de maestrul Daisuke Soga; este o aniversare a Simfoniei a IX-a care se va întâmpla chiar în Berlin, alături de un cor din Japonia.

Interviu realizat de Sarah Natsis