>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Familii de muzicieni la Sala Radio - Maria și Cristian Florea, Simina și Gabriel Croitoru

Wednesday, 28 May 2014 , ora 10.55
 
Dacă din cele mai vechi timpuri importante secrete ale unui meșteșug se transmiteau adesea din generație în generație, și astăzi talentul și măiestria artistică se "predau" mai departe construind o frumoasă poveste în familii de "slujitori ai scenei".

Cu două astfel de destine familiale deosebite vă veți întâlni în concertul programat miercuri, 4 iunie (19.00) la Sala Radio: doi artiști români - dirijorul Cristian Florea și violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) - se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaționale la care au participat.

Pentru o astfel de situație specială, repertoriul nu putea fi altfel decât unul aparte: o seară în exclusivitate Mozart în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio și cu participarea celor patru muzicieni de un înalt nivel artistic. Trei lucrări semnate de Amadeus, artistul genial care compunea de la vârsta de 5 ani și în doar 35 de ani de viață a creat peste 600 de lucrări, se regăsesc pe afișul serii: Concert nr. 3 în sol major pentru vioară și orchestră, Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră și Simfonia nr. 40 în sol minor.

Personalitate artistică complexă, dirijorul CRISTIAN FLOREA este prezent în viața muzicală internațională în mai multe ipostaze: violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar, artist european în adevăratul sens al cuvântului: cu dublă cetățenie - română și germană, cu trei reședințe - în Spania, România și Republica Moldova.

În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg, iar după 1989 a devenit director artistic și dirijor al Filarmonicii de stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale "Hermania" și "Sala Thalia". În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene și de atunci în fiecare an realizează diferite proiecte: "Concertul de Anul Nou", Muzică din filme, concerte extraordinare cu mari artiști ca José Carreras, Monserrat Caballé, Teresa Berganza, Placido Domingo ș. a.

În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră Chișinău, ansamblu pe care l-a condus și în concertul din cadrul Festivalului internațional George Enescu - 2011. Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu numerose ansambluri muzicale: Mozarteum Salzburg, Orchestra Simfonică Madrid, Orchestra Simfonică Nacional de Catalunya din Barcelona, orchestrele Filarmonicilor din țară și ansambluri orchestrale din Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania ș.a.

Tânăra violonistă Maria Montserrat Florea s-a făcut remarcată încă de la vârsta de 7 ani când a susținut primul său concert în calitate de solistă, alături de Orchestre de Montbéliard (Franța), sub conducerea maestrului Paul Staicu. În ultimii ani a fost apreciată alături de ansambluri ca Orchestra Simfonica din Vallès, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica Ploiești (România), Orchestra Simfonică Europeană, Orchestra de Cameră și Filarmonica Națională a Moldovei.

O serie de cursuri de măiestrie cu artiști importanți au completat pregătirea violonistei, iar talentul său a fost recompensat în cadrul mai multor competiții internaționale: premiul I la Concursul Cordes Junior (2004, Barcelona), la Concursul internațional pentru tineri din Sant Andreu de la Barca (2004 și 2006), un premiu unic la al XIX-lea concurs Paper de Música (Capellades - 2008), premiul III la Concursul Jeunesses Musicales (București - 2007) și la Concursul internațional de vioară (Sofia, Bulgaria - 2012), premiul IV la Concursul Wieniawski (Lublin, Polonia - 2012), premiul de excelență oferit de Regina Sofia a Spaniei pentru activitatea artistică din 2012-2013.

GABRIEL CROITORU a obținut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu".

Cu peste o mie de apariții scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezență în viața muzicală: solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploiești și prim violonist al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Începând din 2011 a susținut mai multe turnee naționale de anvergură sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail).

SIMINA CROITORU este studentă la Master la Universitatea Națională de Muzică București, formarea sa în cadrul instituției fiind împletită cu atenta îndrumare a celor doi părinți-violoniști (Ioana și Gabriel Croitoru) și cu experința unui an de studii la Academia de muzică Franz Liszt din Weimar, Germania.

Tânăra violonistă este deținătoarea a 23 de premii obținute la competiții de gen naționale și internaționale. De la debutul său ca solistă (la doar opt ani), într-un concert cu Orchestra București dirijată de Mădălin Voicu și până în prezent, violonista Simina Croitoru are peste 50 de apariții ca solistă-concertistă alături de orchestrele Filarmonicilor din România
inclusiv alături de Filarmonica George Enescu București, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Regală de Cameră, orchestrele simfonice din Galați, Suceava, cea a Universității Naționale de Muzică București, orchestrele Filarmonice germane din Sonderhauser și Jena. A susținut recitaluri în foarte multe săli de concert sau teatru din București.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bul. Eroilor, Calea Plevnei, Bul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.