>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Publicul a câștigat 'Duelul Viorilor'

Monday, 22 December 2014 , ora 8.53
 
Nouă recitaluri și două concerte cu orchestra, aproape 3000 de km parcurși, aproximativ 6500 de spectatori, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătiți cu minute în șir de aplauze, acesta este tabloul final al celei de-a patra ediții a Turneului Național DUELUL VIORILOR, organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo. Periplul muzical a început pe 4 noiembrie la Craiova și s-a încheiat pe 19 decembrie la Pitești, după ce a străbătut toate zonele istorice ale țării. Două concerte cu orchestra, la Timișoara și București, și o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori și pian, interpretată în partea a II-a a recitalurilor, au fost cele două noutăți repertoriale din cadrul turneului de anul acesta.

Protagoniști au fost violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a cântat pe vioara Stradivarius Pachoud și violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care a cântat pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Arbitru a fost pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciați muzicieni români ai generației sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Duelul instrumentelor a fost doar un pretext pentru că ceea ce a primat de fapt, după declarațiile spectatorilor, a fost măiestria instrumentiștilor, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi și fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, dar și alegerea repertoriului, versiunea originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori și pian, fiind foarte apreciată de spectatori:

"Nu am mai auzit anotimpurile lui Piazzola cântate așa. M-au purtat în altă lume, pe alte continente". "Este o partitură foarte grea. Eu am studiat muzică și îmi dau seama ce efort a fost, câtă dăruire și talent trebuie ca să o cânți așa". "Am fost vrăjită de partea a doua. Instrumentele sunau foarte bine dar dacă nu erau ei atât de mari instrumentiști, chiar nu ar fi contat. Ei le dau viață."

La final de turneu, violonistul Gabriel Croitoru vorbește despre adevăratul câștigător:

"Există, cu siguranță un câștigător și acela e publicul. Această a patra ediție a fost marcată de niște noutăți. Am avut și concerte acompaniate de orchestră, o dată la Timișoara și o dată la Sala Radio din București. Mă bucur că această primă audiție mondială a aranjamentului făcut de Mariano Castro pentru cele patru Anotimpuri de Astor Piazzolla s-a petrecut în acest turneu al nostru și să sperăm că publicul a gustat din plin acest spectacol și va veni în continuare la concerte".

Liviu Prunaru își îndreaptă gândurile, la sfârșit de turneu și de an, tot spre spectatori:

"În primul rând Sărbători Fericite! Să fie toată lumea sănătoasă, voioasă, cu lumină în suflet, cu dragoste, cu multă înțelegere pentru cel apropiat, să ne gândim mai mult unii la alții, să fim mai îngăduitori, mai toleranți și să ne uităm așa, spre viitor … eu cred că începe o nouă etapă pe mai multe planuri și doresc numai fericire și sănătate tuturor".