>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită on-air și off-air de Radio România

Tuesday, 13 January 2015 , ora 14.04
 
Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România celebrează Ziua Culturii Naționale prin programe speciale, transmisii în direct, evenimente și lansări dedicate special acestei zile care, din 2010, a fost legiferată și celebrată de instituții, oameni de cultură sau simpli iubitori ai acesteia. Radio România Cultural, Radio România Muzical și Editura Casa Radio reamintesc în această zi tuturor românilor valorile și frumusețea culturii române, evocă personalități culturale sau vorbesc despre tinerii creatori și realizările lor recente.

Radio România Cultural anticipează Ziua Culturii Naționale prin lansarea proiectului radiofonic "Cum să știi că ești artist? Manual alternativ despre dezvoltarea personalității artistice în secolul XXI". În săptămâna cuprinsă între 12 și 16 ianuarie, în cadrul emisiunii "Dimineața crossover", realizată de Maria Balabaș, între orele 9.05-9.55, la Radio România Cultural, vor avea loc întâlniri cu personalități contemporane ale vieții culturale românești. Fiecare dialog va lua ca punct de reper dublul audiobook Tudor Vianu, "Cum se scrie o carte", recent apărut la Editura Casa Radio.

Emisiunea "StoryMania" (ora 17,05 - 17,30) va avea ca temă în data de 15 ianuarie, data nașterii celui mai important poet român: "Memoria unei case - Casa copilăriei lui Eminescu". Casa copilăriei lui Eminescu de la Ipotești a intrat în mit, ca aproape tot ce a avut legătură cu poetul. Din acest motiv și fiindcă se împlinesc 165 de ani de la nașterea lui M. Eminescu, vom afla povestea de azi din acest spațiu magic dominat de peste un secol și jumătate de marele poet. Evocând momentul renunțării la casele din Botoșani la mutarea familiei Eminovici la Ipotești, plimbându-ne imaginar prin salon, prin camera birou, prin biblioteca (odinioară una consistentă și devenită așa de prețuită, încât mulți boieri moldoveni îi cereau căminarului Eminovici diferite cărți cu "împrumut pe garanție"), descoperim obiceiurile familiei poetului și vom fi martorii unor secvențe din viața acesteia.

Tot în 15 ianuarie 2015, de la ora 16:00, Radio România Cultural transmite în direct din Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din București, ediția a V-a a "Galei Tinerilor Scriitori / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2014''. Juriul a fost format din critici literari care au câștigat Premii în cadrul Galei la edițiile din 2012, 2013 și 2014: Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian. Câștigătorul Premiului "Cartea de Poezie a anului 2014" a fost desemnat scriitorul Octavian Soviany, pentru volumul "Călcâiul lui Magellan",Editura Cartea Românească. Gala Tinerilor Scriitori se va desfășura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitați pe Mike Godoroja & Blue Spirit.

Radio Romania Muzical marchează Ziua Culturii Naționale încă de la primele ore ale dimineții și continuă pe tot parcursul zilei. Matinalul "Musica viva" (orele 7.00-9.50) și emisiunea magazin din drivetime "Perpetuum mobile" (orele 17.05-18.55) sunt dedicate acestei zilei speciale: vor putea fi ascultate înregistrări de referință semnate de interpreți și compozitori români. De la ora 13.10, în cadrul emisiunii "Polifonii" pot fi ascultate lucrări de compozitori români, inspirate de versurile lui Mihai Eminescu: poemul simfonic Luceafărul de Pascal Bentoiu, lucrări corale de Vasile Popovici și Simfonia a V-a cu cor de Anatol Vieru pe versuri de Mihai Eminescu.

Lucrări de Horia Șurianu și Cornel Țăranu vor putea fi ascultate și la ora 23.30 în cadrul emisiunii "Sunete contemporane", iar dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cele mai importante nume românești care activează în prezent pe scena internațională, dirijor asistent la una dintre marile orchestre americane, Orchestra Simfonică din Philadelphia, este invitatul emisiunii "Dincolo de culise" într-un dialog care evidențiază tocmai ascensiunea internațională a unui talent născut in România.

Marți, 13 ianuarie 2015, ora 19.00, la Muzeul Național Cotroceni - Sala Cerchez, Editura Casa Radio și Radio Romania Muzical vă invită la lansarea albumului "Virtuosity and Passion", semnat de violonistul Răzvan Stoica - câștigător al Concursului New Talent, ediția Bratislava 2013 și al titlului de Cel mai bun violonist sub 28 de ani din Europa - împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica. Albumul cuprinde un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic, compuse de Paganini, Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe, Pugnani, Ravel, Arvo Pärt, Ciprian Porumbescu și interpretate de Răzvan Stoica pe un instrument Stradivarius, datat 1729, vioară pe care artistul cântă din 2009, în urma unei competiții pe care a câștigat-o la Salzburg, având 170 de contracandidați.

Editura Casa Radio organizează cu prilejul Zilei Culturii Naționale un dublu eveniment literar și muzical. Începând cu orele 18.30 publicul este așteptat la Ceainăria Cărturești Verona din Strada Arthur Verona nr. 13-15, la o audiție specială Tudor Vianu și la o dezbatere despre importanța personalității acestuia pentru cultura română, pornind de la dublul CD Tudor Vianu, "Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice", recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecția "Lecturi pe întuneric". La dezbatere vor participa criticul și teoreticianul literar Carmen Mușat, Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor și profesor la Universitatea București, criticul literar George Neagoe și Luigi Bambulea, critic și eseist.

Audiobook-ul Tudor Vianu, "Cum se scrie o carte. Conferințe radiofonice" reprezintă un eveniment editorial absolut. Cele două CD-uri conțin 11 conferințe radiofonice istorice din Arhivele Radio România, înregistrări realizate între 1955 și 1964 de Tudor Vianu. Printre cei prezenți în aceste studii radiofonice se numără Mihai Eminescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Nicolae Labiș, Cervantes, Goethe, Victor Hugo, Shakespeare, iar audiobook-ul dezvăluie și o altă ipostază, mai puțin cunoscută a lui Vianu, cea de poet.

În aceeași zi de 15 ianuarie, de la orele 20.30, publicul este invitat în foaierul Ateneului Român la lansarea primului compact-disc realizat de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Dirijorul împreuna cu violoncelistul Marin Cazacu - fondator al reputatului ansamblu - vor participa la lansarea albumului, care va avea loc la finalul concertului susținut, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, de Orchestra Română de Tineret aflată sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal. Compact-discul cuprinde o selecție de piese remarcabile, pentru orchestră mare, din repertoriul românesc, din creația lui George Enescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Béla Bartók și Grigoraș Dinicu.