>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Răzvan Suma, solistul unei lucrări aventuroase și romantice, la Sala Radio

Monday, 22 February 2016 , ora 11.45
 
Vineri, 26 februarie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai momentului - violoncelistul RĂZVAN SUMA - vă invită la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron. O "dramă metafizică", așa cum Byron însuși o denumea, poemul spune povestea unui nobil măcinat de un adânc sentiment de vină din cauza morții iubitei sale, erou care invocă lumea spiritelor pentru a-și cere iertare. Povestea cu inedite elemente supranaturale i-a inspirat pe doi dintre marii compozitori romantici - Schumann și Ceaikovski - ale căror frumoase partituri le veți asculta la Sala Radio: uvertura partiturii compuse de Schumann pe baza poemului lui Byron și Simfonia Manfred de Ceaikovski.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, apreciat în turnee naționale, dar și în numeroase concerte susținute în străinătate, violoncelistul Răzvan Suma va interpreta de această dată Concertul în la minor pentru violoncel, semnat de Schumann. Evenimenul se va derula sub bagheta unuia dintre marii dirijori români, care se bucură de o mare apreciere internațională: NICOLAE MOLDOVEANU.

Pe lângă activitatea concertistică din România, RĂZVAN SUMA interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca "Auditorio Nacional de Madrid", "Teatro Colon" din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, "Kursall" din San Sebastian sau "Casa da Musica" din Porto.

În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.

Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 și în iunie 2015 a prezentat alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan turneul național "Vă place tango?".

Violonist, corepetitor, organist și nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care și-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internațională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituții de învățământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) și apoi la Basel și Berna și în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Manchester Camerata, Orchestra Națională din Johannesburg, Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra de Cameră din Scoția, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia și London Mozart Players, iar până în anul 2012 Nicolae Moldoveanu a fost și dirijor al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.