>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Personalități ale vieții muzicale românești vorbesc despre Pascal Bentoiu

Monday, 22 February 2016 , ora 13.57
 
Duminică, 21 februarie 2016, a părăsit această lume Pascal Bentoiu, unul dintre cei mai importanți compozitori și muzicologi români ai secolului XX.

Născut la 22 aprilie 1927 la București, într-o familie de intelectuali (tatăl său a fost avocatul Aurelian Bentoiu, om politic liberal în perioada interbelică, stins din viață în 1962 la închisoarea Jilava unde fusese încarcerat de regimul comunist), Pascal Bentoiu a cunoscut de-a lungul vieții sale o serie de persecuții din partea regimului comunist, pe de o parte datorită verticalității sale morale, iar pe de altă parte originii sale. A urmat studiile gimnaziale și liceale la Colegiul Național Sf. Sava, apoi a frecventat Facultatea de Drept din Capitală. S-a format ca muzician, în principal, sub îndrumarea maestrului Mihail Jora. Despre maestrul Bentoiu ne-au vorbit două personalități ale vieții muzicale românești.


Compozitorul Dan Dediu:

Pascal Bentoiu, așa cum l-am cunoscut, a fost un spirit vast, enciclopedic, un om extraordinar de profund, cu un simț al umorului deosebit, întotdeauna avea o poantă pregătită, sigur avea și o ironie mușcătoare, dar era în același timp și un om foarte generos. Despre compozitorul Pascal Bentoiu, ce să spun? Este unul dintre marii compozitori români ai secolului  XX. În opinia mea este urmașul direct al lui Enescu, cu creația căruia s-a și identificat către maturitate și finalul vieții, reușind să recompună și să reconstruiască lucrări lăsate în manuscris de către marele George Enescu. Dar nu numai atât, a fost și un gânditor extraordinar de profund. Cărțile sale, Capodopere enesciene, Gândirea muzicală și Imagine și sens, sunt o triadă  estetică și analitică cu un impact deosebit în muzicologia românească și chiar în muzicologia universală. Acum câțiva ani i s-a publicat La New York în traducerea lui Lorry Walfish și versiunea în limba engleză a cărții Capodopere enesciene, care de atunci a devenit o lucrare - standard pentru creația enesciană în lume.


Muzicologul Grigore Constantinescu:

"O veste surprinzătoare pentru toți iubitorii muzicii în general, pentru toți admiratorii maeștrilor creației românești, în special, dispariția ultimului soare strălucitor al galeriei maeștrilor compozitori din generația de aur. Pascal Bentoiu - l-am cunoscut, am avut această această fericire, timp de aproape șase decenii, în care am obținut de la maestrul Bentoiu foarte multe sfaturi, ghidaje pentru propria mea activitate. De asemenea, în perioada în care am putut să mă ocup de creația sa, în domeniul teatrului liric, în domeniul muzicii de cameră și în special muzicii pentru voce și pian, am beneficiat într-adevăr de o relație, care pe mine m-a înnobilat extraordinar. Maestrul era un filozof, un estetician, un mare creator, dar în primul rând, un om deosebit. Căldura cu care se adresa celor mai tineri decât el era cea a unui părinte care își iubește copiii. Dispariția maestrului Pascal Bentoiu este un moment grav pentru muzica românească, pentru că am avut în fața noastră un model care merita urmat, un model care trebuia admirat. Știu, se spune că părinții nu au vârstă. Așa este. Pascal Bentoiu a fost pentru noi toți un îndrumător care a răspuns prin propriile sale fapte, gânduri și idealuri de mai binele muzicii românești și culturii noastre naționale, în general."

Radio România Muzical va dedica ediția de marți, 23 februarie 2016, a emisiunii Polifonii, memoriei lui Pascal Bentoiu. Veți asculta, începând cu ora 13:10, atât Simfonia a V-a de Enescu, terminată de Pascal Bentoiu, însoțită de comentariile regretatului maestru, dar și o serie de lucrări ce îi poartă semnătura.

Prin trecerea în eternitate a maestrului Pascal Bentoiu cultura română își pierde unul dintre cei mai importanți și mai profunzi reprezentați ai săi. Dumnezeu să-l odihnească!