>

Archived : 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 |

Povestea viorii lui George Enescu merge mai departe

Wednesday, 6 September 2017 , ora 15.06
 

Povestea viorii Guarneri del Gesu, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuși George Enescu, continuă în perioada 12-19 septembrie 2017. Dacă la București marele compozitor este omagiat de mari orchestre, interpreți și dirijori de pe întreg mapamondul, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail merg în localități mai mari sau mai mici din țară, ducând muzica mai aproape de oameni, așa cum însuși Enescu obișnuia să facă.

Turneul "Vioara lui George Enescu", organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ajunge anul acesta la Alba Iulia, Deva, Pucioasa, Tulcea și Slatina.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, pentru sunetul său unic, aflată în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu", este instrumentul de care Gabriel Croitoru s-a îndrăgostit:

"Eu, la rândul meu, am o vioară veche italiană, care se pare că face parte dintre viorile importante. Încă nu știu exact ce meșter lutier a făurit-o. Însă mi s-a spus de foarte multă lume că e dintre cele mari și m-am dus, foarte încrezător, cu vioara mea la Muzeul Enescu să văd și eu cum sună, comparativ cu un Guarneri, bineînțeles. Acolo, toată lumea încântată... Au închis porțile muzeului și au venit să asiste, căci nimeni nu văzuse, cu foarte mici excepții, instrumentul. Așadar, le-am scos. A mea era mult mai arătoasă decât această vioară Guarneri. Am tras două note pe a mea și apoi, când am pus mâna pe Guarneri, am și strâns-o repede pe-a mea. Nu era cale de întors, era mult mai strălucitoare. Cu toate că, iată, după 50 de ani în care nu fusese cântată decât foarte rar, ocazional, vioara s-a păstrat, din fericire, în condiții foarte bune, datorită seifurilor și tuturor sistemelor de conservare de la muzeu. Insă, toată lumea recunoaște că, de când a reînceput să sune pe scenă, își redobândește, de la un an la altul, calități pe care, cu siguranță, le-a avut înainte", povestește violonistul.

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro

ITINERAR TURNEU:

12 septembrie, Alba Iulia, Casa de cultură

13 septembrie, Deva, Sala Pro Arte

16 septembrie, Pucioasa, Centrul Cultural European

17 septembrie, Tulcea, Teatrul "Jean Bart"

19 septembrie, Slatina - Centrul Cultural "Eugen Ionescu"

Recitalurile încep la ora 19.00